Eyim Köyü Tarihi
Eyim köyü coğrafyasında 11 hane olarak karşımıza çıkan Paşalılar, bugün de köyde 11 ayrı sülaleye bölünmüşler. Köyün kurucu sülalelerinden olan Paşa Hasanlar'ın adında geçen Paşa lakabının da Paşalı oymağı ile ilgili olduğunu sanıyoruz. Diğer kabileler de şunlar: Mullalar, İmamoğlu, Kahyalar, Yarpuzlar, Kösegil, Dervişkâgil, Hıdırgil, Kör İbişler, Mantıcılar, Çuhadaroğlu.
Köy halkı 16. yüzyılda Maraş topraklarından göçtüklerini hatırlıyor. Mesela, Çuhadaroğlu kabilesi ile Yarpuzlar, Afşin'e bağlı Yarpuz'dan geldiklerini biliyorlar. Hatta köyden Maraş'a akrabalarının yanına gidip geldiklerini ama zamanla bağlarının koptuğunu söyleyenler var.
Köyde Paşalı adı gibi iki Türkmen oymağının adını taşıyan arazi adı daha var. Bunlardan biri Kılavuzlu, diğeri ise Hamırkesen'dir. Bu iki Türkmen obasının adının coğrafi yer adı olarak kalması bizi mutlu ediyor. Çünkü, bu iki Türkmen obasının Kayseri coğrafyasında olduklarını biliyorduk. Mesela Hamırkesenleri biz 16. yüzyılda Yahyalı oymağına tabi olarak görüyoruz. Adını oba beyleri Hamırkesen'den almışlar. 1584 yılında Hamırkesen'in oğlu Enbiya'yı obasının başında görüyoruz. 1570 yılında 20 hane kadarı Koramaz nahiyesinde görülürken 37 hane de Irmak Kenarında bulunuyordu.
Devamını oku: https://eyimlim.webnode.com.tr/koy-tarihi/